hai..welcome to my blog =) sape yg xbermint boley ler leave from my page yep! xpom just tekan "ctrl+w" hahak! =P and law senang follow jeee..thank you~~ ^_^

Sunday, 11 December 2011

Kod-kod dan Fungsinya Penggunaan Command Prompt (cmd)

ADDUSERS - Memasukkan/ menambah user ke/dari file CSV.
ARP - Address Resolution Protocol
ASSOC Change - file extension associations
ASSOCIAT - One step file association
AT Schedule - Perintah untuk membuat shedule program (utk dijalankan kemudian waktu)
ATTRIB - Mengganti atribut file
BOOTCFG - Edit boot setting windows
BROWSTAT - Mencari info domain,browser dan PDC
CACLS - Mengganti/mengubah file permissions
CALL - Memanggil sebuah program batch
CD - Memindahkan ke sebuah folder tertentu.
CHANGE - Mengubah Properties pada Terminal Server
CHKDSK - Memeriksa dan memperbaiki file system
CHKNTFS - Memeriksa NTFS file system
CHOICE - Menerima input keyboard ke dalam sebuah batch file
CIPHER - Encrypt-Decrypt files/folders
CleanMgr - Membersihkan secara otomatis Temporary files, recycle bin
CLEARMEM - Membersihkan memory
CLIP - meng-Copy STDIN ke Windows clipboard.
CLS - Membersihkan layar CMD
CLUSTER - Windows Clustering
CMD - Membuka layar CMD/ command prompt
COLOR - Mengganti warna pada window CMD
COMP - Membandingkan isi dari 2 atau lebih file
COMPACT - kompres file/folder di dalam partisi NTFS
COMPRESS - kompres file individu di dalam partisi NTFS
CON2PRT - Connect atau disconnect sebuah Printer
CONVERT - Convert FAT drive menjadi NTFS.
COPY - Copy 1 atau lebih file ke lokasi tertentu
CSVDE - Import/Export Active Directory data
DATE - Menampilkan/mengatur tanggal
Dcomcnfg - DCOM Configuration Utility
DEFRAG - Defragment hard drive
DEL - Menghapus 1 atau lebih file
DELPROF - Menghapus User Profile NT
DELTREE - Menghapus sebuah folder beserta subfolder
DevCon - Device Manager Command Line Utility
DIR - Menampilkan daftar file/folder dari sebuah drive
DIRUSE - Menampilkan disk usage/kapasitas disk
DISKCOMP - Membandingkan isi dari 2 buah floppy disk
DISKCOPY - Copy isi dari sebuah floppy disk ke floppy disk lainnya
DNSSTAT - DNS Statistics
DOSKEY - Mengedit command line,recall commands,dan create macros
DSADD - Menambah user (computer, group..) ke dalam active directory
DSQUERY - Menambah item ke dalam active directory
DSMOD - Modify user (computer, group..) di dalam active directory
ECHO - Menampilkan message pada monitor
ERASE - Menghapus satu atau lebih file
EXIT - keluar dari window CMD
EXPAND - Uncompress file
EXTRACT - Uncompress CAB files
FC - Membandingkan 2 buah file
FDISK - Disk Format dan partition
FIND - Mencari sebuah text string di dalam sebuah file
FINDSTR - Mencari strings di dalam files
FOR /F -Loop command: untuk beberapa files sekaligus
FOR - Loop command: all options Files, Directory, List
FORFILES - Batch process multiple files
FORMAT - Memformat sebuah disk
FREEDISK - Menampilkan free disk space (dalam bytes)
FSUTIL - File and Volume utilities
FTP - File Transfer Protocol
FTYPE - Menampilkan/mengubah file types yg digunakan dalam file extension
GLOBAL - Menampilkan daftar anggota dalam global groups
GOTO - Mengarahkan sebuah program batch untuk melompat ke labelled line
HELP - Online Help
HFNETCHK - Network Security Hotfix Checker
IF - Conditionally perform a command (perintah bersyarat)
IPCONFIG - Configure IP
KILL - Menghapus program dari memory
LABEL - Memberi/mengubah label disk
LOCAL - Menampilkan daftar anggota local groups
LOGEVENT - Menulis text ke dalam NT event viewer.
LOGOFF - Keluar dari system / Mengeluarkan user dari system
LOGTIME - mencatat tanggal dan waktu dalam sebuah file
MAPISEND - Mengirim e-mail dari command line
MEM - Menampilkan memory usage
MD - Create new folders
MODE - Configure a system device
MOUNTVOL - Mengatur Mount point dalam sebuah volume
MOVE - Memindahkan file dari sebuah folder ke folder lain
MOVEUSER - Menindahkan user dari sebuah domain ke domain lain
MSG - Mengirim message
MSIEXEC - Microsoft Windows Installer
MSINFO - Windows NT diagnostics
MSTSC - Terminal Server Connection (Remote Desktop Protocol)
MUNGE - Mencari dan Menganti text di dalam sebuah file (find & replace)
MV - Meng-copy file yang sedang/sementara digunakan
NET - Mengatur network resources
NETDOM - Domain Manager
NETSH - Configure network protocols
NETSVC - Command-line Service Controller
NBTSTAT - Menampilkan networking statistics (NetBIOS over TCP/IP)
NETSTAT - Menampilkan networking statistics (TCP/IP)
NOW - Menampilkan current Date and Time
NSLOOKUP - Name server lookup
NTBACKUP - Backup folders
NTRIGHTS - Edit user account rights (wilayah akses yg diizinkan oleh admin)
PATH - Menampilkan atau mengatur search path untuk executable files
PATHPING - Melacak route plus network latency dan packet loss
PAUSE - Menahan proses sebuah batch file and menampilkan message
PERMS - Menampilkan permissions (wilayah akses) user
PERFMON - Performance Monitor
PING - Menguji (test) network connection
POPD - Restore previous value dari sebuah directory yang di-save oleh PUSHD
PORTQRY - Menampilkan status ports dan service
PRINT - Print text file
PRNCNFG - Menampilkan, mengatur, atau mengubah nama printer
PRNMNGR - Menampilkan, menghapus, atau menambah daftar printer; set default printer
PROMPT - Mengubah command prompt
PsExec - Menjalankan proses jarak jauh (remote)
PsFile - Menunjukkan file2 yang dibuka dari jarak jauh
PsGetSid - Menampilkan SID sebuah computer atau user
PsInfo - Menampilkan informasi dari sebuah system
PsKill - Menghentikan proses melalui process ID
PsList - Menampilkan detail informasi dari sebuah proses
PsLoggedOn - Who's logged on (melihat secara lokal atau melalui resource sharing)
PsLogList - Event log records
PsPasswd - Mengubah account password
PsService - Menampilkan dan mengubah services
PsShutdown - Shutdown atau reboot computer
PsSuspend - Suspend/menahan process
PUSHD - Menyimpan/Save dan mengganti current directory
QGREP - Mencari kata/kalimat di dalam file yg sesuai dgn pola/line yg ditentukan.
RASDIAL - Mengatur RAS connections
RASPHONE - Mengatur RAS connections
RECOVER - Memulihkan/Recover damaged file dari sebuah disk defective (rusak).
REG - Membaca, mengatur, atau menghapus registry keys dan values
REGEDIT - Mengimport/mengeksport registry settings
REGSVR32 - Register/unregister file DLL atau ocx
REGINI - Mengubah Registry Permissions
REM - Merekam/mencatat comments (remarks) di dalam sebuah batch file
REN - mengubah nama file
REPLACE - Mengganti/Replace atau meng-update sebuah file dengan file line
RD - Delete folder
RDISK - Create Recovery Disk
RMTSHARE - Share folder atau printer
ROUTE - Memanipulasi network routing tables
RUNAS - Menjalankan sebuah program dgn menggunakan user account lain.
RUNDLL32 - Menjalankan sebuah DLL command (add/remove print connections)
SC - Service Control
SCHTASKS - Create or Edit Scheduled Tasks
SCLIST - Display NT Services
ScriptIt - Control GUI applications
SET - Display, set, atau remove environment variables
SETX - Set environment variables secara permanent
SHARE - Mendaftar atau edit sebuah file share atau print share
SHORTCUT - Create windows shortcut (.LNK file)
SHOWGRPS - Menampilkan daftar NT Workgroups atau user yang telah joined
SHOWMBRS - Menampilkan daftar Users yg merupakan member dari sebuah Workgroup
SHUTDOWN - Shutdown computer
SLEEP - Menunggu selama beberapa saat
SOON - Menjadwal(schedule) sebuah command untuk beberapa waktu kemudian
SORT - Sort input
START - membuka sebuah window baru, untuk menjalankan program atau command tertentu
SU - Switch User
SUBINACL - Edit file & folder Permissions, Ownership serta Domain
SUBST - Menyesuaikan sebuah path dengan drive letter
SYSTEMINFO - Menampilkan daftar system configuration
TASKLIST - Menampilkan daftar aplikasi dan service yang sedang berjalan
TIME - Menampilkan atau mengubah waktu pada system
TIMEOUT - Delay processing sebuah batch file
TITLE - Menentukan judul window untuk sebuah session CMD.EXE
TOUCH - mengubah timestamps sebuah file
TRACERT - Melacak route ke sebuah remote host
TREE - Tampilan grafis dari struktur folder
TYPE - Menampilkan isi dari sebuah text file
USRSTAT - Menampilkan daftar domain usernames dan last login
VER - Menampilkan version information
VERIFY - Memeriksa apakah files telah ter-save
VOL - Menampilkan disk label
WHERE - Mencari dan menampilkan files di dalam sebuah directory tree
WHOAMI - Menampilkan current UserName dan current domain
WINDIFF - Membandingkan isi dari dua atau lebih file.
WINMSD - Windows system diagnostics
WINMSDP - Windows system diagnostics II
WMIC - WMI Commands
XCACLS - Mengubah file permissions (hak akses)
XCOPY - Copy files dan folders
Read more...

Saturday, 12 November 2011

Langkah Sambung Internet Guna Modem Prolink Dalam Ubuntu


Prolink PHS300 adalah modem usb broadband berkapasiti tinggi dengan kelajuan download sehingga 7.2mbps dan upload sehingga 5.76 mbps. Ia disupport oleh Linux khususnya Ubuntu 10.04 Lucid Lynx tetapi langkah khusus perlu dilaksanakan sebelum pengguna boleh membuat sambungan ke internet. Modem ini support semua ISP – Celcom, Maxis dan Digi. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu dibuat:

1. Buka Ubuntu dan cucuk modem pada usb port komputer.
2. Perhatikan icon modem yang muncul pada desktop. Right click pada icon tersebut dan ‘eject’.
3. Buka Application>Accessories>Terminal dan taip lsusb. Perhatikan value ini – 1e0e:9100.
4. Taip sudo modprobe usbserial vendor=0x1e0e product=0×9100. Enter. Close terminal.
5. Right click pada internet connection icon pada panel atas sebelah kanan skrin dan pilih ‘New broadband internet connection…’
6. Ikut arahan untuk membuat sambungan internet dan pilih ISP sama ada Celcom, Maxis atau Digi.
7. Akhir sekali, tekan apply dan bukalah Firefox atau Chromium untuk surf internet.
Berikut adalah video step-by-step tutorial di atas. Selamat mencuba.=)



Read more...

3 Cara Buat Bateri Laptop Tahan Lama


Adakah bateri laptop anda cepat habis padahal baru caj?
1. Elakkan penetapan ‘performance’ sekiranya guna bateri. Ini bagi memastikan penjimatan justeru melanjutkan tempoh penggunaan laptop ketika buat kerja.Dinyatakan 3 cara untuk buat bateri tahan lama:
2. Sekiranya berada di rumah atau berhampiran dengan power supply, lebih baik tanggalkan bateri dan sambungkan laptop ke power supply.
3. Penting! Pastikan notis ‘kehabisan bateri’ keluar baru cucuk ke power supply untuk terus menggunakan laptop. Baki caj-caj elektrik yang masih banyak dalam bateri, jika dicaj akan menyebabkan bateri bengkak (kes handphone). Bateri akan cepat rosak. Begitu juga, sebaik sahaja bateri telah penuh, terus matikan suis plug point. Jika tidak, bateri akan rosak dan mungkin meletup!
Read more...

Virus Juga Menyerang Linux


Ubuntu Mesra Windows
Pengguna baru (dan lama) sering beranggapan bahawa Ubuntu tidak perlukan antivirus kerana ia kebal, virus tidak akan mampu menceroboh sistem Ubuntu. Saya tidak terkecuali.=)
Akan tetapi, ramai dikalangan kita yang bergantung kepada aplikasi Windows seperti Microsoft Office, Adobe Photoshop dan Game. Aplikasi ini sangat penting bagi mereka sehingga terpaksa install Wine supaya aplikasi ini boleh digunakan dalam Ubuntu. Tanpa virus scanner, akaun kita akan dijangkiti virus Windows (seriously, akaun root pun akan terjejas tetapi ada cara untuk mengelakkan bahana ini berlaku). Bila dah kena virus, kenalah bersihkan dengan cara sudo apt-get purge wine. Lepas tu, kena install semula Wine dan semua aplikasi Windows yang diperlukan. Leceh. Jadi, cara mudah, install virus scanner sebagai langkah pencegahan kerana mencegah lebih baik daripada merawat, betulkan..=)
Namun, masalah utama yang membuatkan antivirus perlu diinstall adalah kerana kita dikelilingi pengguna Windows. Dengan virus scanner, kerja-kerja mencari dan mengenal pasti virus Windows yang duduk dalam hard disk atau thumbdrive kita mudah dikesan dan dibuang sebelum kita bertukar fail dengan pengguna Windows. Kadang kala kita tak sedar dalam hard disk kita ada virus setelah bertukar fail dengan pengguna Windows A. Kesian pengguna Windows B yang berhati-hati menjaga sistemnya daripada virus tapi apabila dia mahu bertukar fail dengan kita, virus pengguna A yang kita tak sedar ada dalam folder yang ingin dikongsi masuk dalam sistem dia. Dalam kes ini kita digalakkan install antivirus.
Bukankah kita komuniti Ubuntu yang bertanggungjawab..=)



Read more...

Celcom Broadband : Cara Melajukan Connection Broadband


Ramai yang mencari cara untuk melajukan celcom broadband ini termasuklah saya sendiri. Selepas beberapa minggu saya membuat kajian dengan cara ini, saya dapati cara melajukan connection Celcom Broadband ini ternyata akan melajukan broadband anda.
Baiklah, jika sebelum ini anda mengalami masalah seperti ‘Hang’, connection time out, Lost connection dan sebagainya, saya sarankan anda untuk mengikuti tutorial ini. Selepas mengikuti tutorial tips dan trick melajukan celcom broadband ini, saya pasti anda akan dapat atasi masalah dengan connection celcom broadband anda. Caranya tidaklah begitu merumitkan, anda hanya perlu mengikuti langkah ini.
  1. Buka Comand Promt anda. (pergi ke RUN -> CMD.exe dan tekan “enter”)CMD.exe
  2. Taip ipconfig dan tekan “enter”.
    IP Config
    IP Config IPv4 Celcom
  3. Kemudian anda copy IPv4 Address anda.
  4. Seterusnya taipkan ping (tukar kepada IPv4 Address) -t dan tekan “enter”.
    Ping IP
    Ping IP Broadband
  5. Selesai. (biarkan sahaja Comand Promt menjalankan proses PING tersebut)
Ini akan membolehkan anda terhindar daripada masalah connection timeout, hang dan sebagainya. Dengan cara ini juga, anda boleh melayari internet dengan lebih laju dan lancar. Selamat mencuba ya.
ps: Saya tidak pasti cara ini boleh bypass celcom throttle speed kerana semasa saya membuat tutorial ini, bandwidth saya masih belum melebihi had yang ditetapkan.. Jika penggunaan anda sudah melebihi daripada pakej yang anda langgan, kelajuan anda hanya 128kbps sahaja.
Jika ada sebarang masalah, jangan segan untuk bertanya.
Read more...

Friday, 11 November 2011

Apa Disebalik Tarikh 11.11.11??

Orang sibuk update pasal 11.11.11 kan ? read this !
dalam kitab satanic the holy is satan . Yg Mr St Wingston father satan bagi tahu yang 11.11.11 hari kebangkitan anak setan dan dajjal yang akan memerintah dunia dan orang akan memuja-muja pada hari keramat yg bratus tahun Wiliam satan tunggu-tunggukan . Sebenarnya orang tak akan tahu apakah makna tarikh tersebut malah pada hari Jumaat datangnya k...ami untuk menyesat semua agama islam , kristian dan buddha . Dan di mana nanti yahudi dan kami akan gembira kerana kebodohan manusia yang ada agama tapi tidak guna dengan betul . Sesungguhnya father of god satan akan terus menyesat anak-anak adam , St Mary and Crist Jesus . Maka kiamat akan muncul pada hari Jumaat dan tarikh ini bermakna untuk kami . Semperna keturunan kami 6.6.6 9.9.9 dan 11.11.11 . 

Read more...

Saturday, 20 August 2011

Gambaran Kiamat


*Pesanan : Belajarlah menghabiskan pembacaan sehingga titik akhir. Itu ciri manusia berguna.

Gambaran Hari Kiamat
......
✐ Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.
✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya “Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa.” Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.
✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.
✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut “Ajbuz Zanbi” yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.
✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.
✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.
✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.
✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.
✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.
✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.
✐ Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:
ⅰ- Pemimpin yang adil.
ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.
ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.
ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.
ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata “Aku takut pada Allah”.
ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).
ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.
✐ Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara “pergilah berjumpa dengan para Nabi”. Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.
✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.
✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga ‘Arasy itu tiba dibumi.
✐ ‘Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.
✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari ‘Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.
✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & ‘Atid / Kiraman Katibin.
✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.
✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.
✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.
✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.
✐ Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.
✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.
✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta’ala dengan Maha Bijaksana.
✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.
✐ Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :
ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.
ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.
ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.
(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)
✐ Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.
✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.
✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.
✐ Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.
Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.
☞ Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: ❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. ❞ Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
① Sedekah/amal jariahnya.
② Doa anak²nya yang soleh.
③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.
sumber: Amar Sufi Mazlan
Read more...

Saturday, 6 August 2011

Cara Pulihkan Serangan Virus Facebook




Recently, there are new facebook virus that attacks alot of Facebook users… It is spreading via Facebook’s IM (Instant Messaging a.k.a. chatbox), and it is started like this :
“Hi. How are you?”
you repiles…
“Wanna laugh?”
you replies…
“Is it you on the video? want to see?”
And it will send you a LINK and DO NOT click the link!!!
What? you already clicked it?
Dont worry, this is the solution…
If your computer automatically turned off and then it will start in safe mode, dont worry…
Just follow this step…
1 : Click “Start” button
2 : Search : msconfig
3 : Run it and it will be like this :
4 : Click on the “Boot” tab and if you are really “infected”, it should be like this :
5 : Untick “Safe boot” until you see this :
6 : Click “OK” and then restart your PC…and its done!!

Read more...

Friday, 24 June 2011

Mari Belajar Bahasa Terengganu


P/s : betui ke ni?? org ganu, any komen??
Ular di Utara pendek saja = Ulaq
Ular di Kelantan panjang-panjang = Ulaaa
Ular di Teganu besar-besar = Ulorrr
Piyer-piyer (sape - sape) hok doh bertaong kat Tranu ni, kalu dok reti
baser Tranu, memang teruk do'oh ahhh..........mari ah blajo baser
Tranu.....ajor ke saing-saing.

#. Guaner Gamok = Apa khabar
#. atu = hantu
#. apah nyor. = hampas kelapa
#. anguh letong = sangat hangus
#. agah/beragah = org kecik jenis berani
#. air geh tujuh yu-pi = air 7UP(set2 kole beghang)
#. air chor = air basuhan bertakung dari dapur
#. bata golek = boaster/bantal peluk
#. boloq woq = serabut
#. bobok = gelembung udara dlm air
#. boyak = beritahu
#. bolok = penuh sesak/serabut
#. bahang = pukul kan!
#. bapok gong = sangat besar
#. beghak nanang = sangat berat
#. bluahh = comot
#. beratah = banyak
#. bising bangor = sangat bising
#. beso jalor = sudah besar
#. beng ikang = van@lori yg bawa ikan
#. bholay = tidur/juling
#. be'rong = lalat,nyamuk yg ramai berterbangan
#. buruk leppok = buruk gila
#. busuk kohong = sangat busuk
#. ba bay = degil bodo do'oh lalu = bodo lebih/benak
#. bewok = biawak
#. buah semeta = manggis
#. bera = sedih nak menangis
#. berahi = suka e.g aku berahi makang ke'pok gondel (aku suka makan
keropok lekor)
#. bojjeng = gunting rambut/menyikat rambut
#. bicuk = benjol e.g pala aku bicuk teratuk tadi (kepala aku benjol
terhantuk tadi)
#. cetong = tin susu
#. cokeh = tuas
#. ceroh nerang = sangat terang
#. cakner = prihatin/ambik berat
#. comel lote = comel yg amat
#. colok = mancis, gesek (Kelantan)
#. dokdang = tak sempat
#. doktong = suka merayau-rayau
#. dok = bukan
#. dudok cacang = berdiri
#. dok oh lalu = terlalu over
#. dok rok meppeh = tak larat
#. dok tahu starang baroh = tak tahu pun lansung
#. dok dulli = tak hirau
#. decung = sangat laju
#. dek pong = sebabnya/kerananya
#. dinung = disana
#. dok seker = tanpa disangka
#. dhoket = tercacak e.g anok panah kena dhoket pada sasaran.
#. erek = heret
#. enjjal = terajang/sepak
#. gelak kattok = gelap gelita
#. gemuk debbok = gemuk sangat
#. gi selalu = pergi sekarang
#. guling bating = jatuh bergolek
#. gelap guguk = gelap gelita
#. gu'ling = terlentang rehat sebelum tidur
#. gogeh = bergoyang
#. gharik = maghrib
#. gohek = pandu
#. gustang = undur
#. itam leggam = tersangat itam
#. ising = gila
#. ikang aye = ikan tongkol
#. igak = tangkap
#. jeretoh = tidur
#. jabir/supik/plastik ghok-ghak = plastic bag je padahal
#. jauh sayut = teramatlah jauhnye
#. kepeh blepeng = kempis sangat (sampai mcm lempeng?)
#. kedarah = makan dgn pelahap (bahasa kasar ketika marah)
#. kerek tlage = konkrit perigi
#. koman spanar = tidak berwibawa
#. kerek = acap kali
#. kalu = jikalau
#. kupik = kedekut
#. Kekgi = sebentar lagi
#. Khabor = beritahu
#. katok = pukul
#. kohor-kohor = perlahan-lahan
#. koyok = carik
#. kecik tuik = sangat kecil
#. kuning siyor = sangat kuning
#. kelecak = terpelanting
#. kena kekoh = kena gigit
#. kehek = muntahkan semula
#. kerah ketong = sangat keras
#. lebong = tipu/bohong
#. lembek = tilam
#. licing mayor = permukaan sangat bersih dan halus
#. lambur = tangga rumah yg lebar boleh duduk sembang
#. lellning = sekarang ini
#. letihsang = sangat letih
#. lugar = perut kosong rasa sebu.
#. Kupik = kedekut
#. ma'rin = semalam
#. mutor kelaut = bot nelayan
#. meroh merang = merah sangat
#. mu'sang = bengis
#. memang dok arr = memang tak ar!
#. manih leting = sangat manis
#. musing ketang = tercari-cari merata-rata
#. meppeh = tak larat
#. masing pekkok = teramat masin!
#. masing re'bing = sangat masin
#. meceh = pemetik api
#. main tor = main sembunyi ? police sentry
#. meroh nyala = sangat merah
#. nakuk paik = penakut yg amat
#. noneng = bergayut
#. nu'suk = sembunyi
#. ngerek = selalu bwk awek kot?
#. ne'ting = melompat
#. netel = meghampiri orang dgn perlahan-lahan
#. netang = terlentang
#. nyekik = menyampah
#. nyuruk = menyorok/bersembunyi
#. nyeh-nyeh = mengada-ngada
#. nebeng ngoh = ter over
#. nipih nhayang = sangat nipis
#. ngu bu ngabang = panik/keadaan bercelaru
#. ngongek = bergoyang
#. nyaknyer = kesian
#. nawo'k = tipu
#. ne'cek = gelupas
#. ogeh = mengoncang tiang/pokok
#. pucak kesi = pucat lesi
#. panah ketik = rasa sangat panas
#. panas dering = hari tersangat panas
#. panahsang = panas yg teramat sangat
#. piyat = pukul dgn rotan, lidi atau ranting.
#. Pohu = rapuh
#. Putih seleput = sangat putih/melepak
#. Piyer = siapa
#. pelekong = baling
#. punoh jahnan = rosak
#. paik nepang = pahit yg amat2
#. patoh riok = patah banyak
#. peteh = sekat kaki dgn kaki agar jatuh
#. pender = apa benda/apa hal
#. puahsang = boring
#. pelawok = tipu/bohong
#. penuh nembok = penuh sampai melimpah
#. pitih = wang
#. pelohong = terbuka
#. ringang lepung = sangat ringan
#. re'muk = banyak dan halus (spt semut, org ramai dlm stadium)
#. rhobok = almari
#. siyek = mengoyak
#. sigung = pukul dgn siku (menyingung)
#. skekk = sedikit
#. se`jek = masjid
#. sekut merri = biskut merrie
#. saing = kawan
#. se'eh = terlalu kenyang tercungap
#. segok lembu = kena tanduk oleh lembu
#. sokmo = banyak kali
#. sejuk kettor = sejuk yg sangat
#. senyak tupih = senyap sunyi
#. serebang = kebas
#. srupe tule/supatula = serupe je
#. suke glekek = ketawe menggelekek
#. soheh dok munggg?? = ko ni biar betul!! / kau confirm ker
#. sakning = baru kejap
#. seperong = teropong (binocular)
#. susuk = sembunyi
#. samah = 50 sen e.g tiga amas, pat amah (RM1.50, RM2.00)
#. serik = tak mahu ulangi kerana takut, sakit dll
#. tinggi sayuk = sangat2 tinggi
#. tadok pitih sekepeng = tiada wang w/pun kecil nilainya (sekepeng = ¼
#. tekop = guna tapak tangan tangkap sesuatu diatas lantai
#. tunggu stor = tunggu sekejap
#. tupul glenyeh = tumpul sangat(pisau ke)
#. tawor hebbe = tawar gila
#. tohok = buang
#. tembor = masuk/keluar tanpa kebenaran/lari e.g aku tembor sekoloh
balik rumah.
#. tubik = keluar
#. tebal naun = sangat tebal
#. toho leppeh = air yg cetek
#. tinggi lonjong = sangat tinggi
#. tadok aghoh = habis ikhtiar
#. tak emboh = tidak mahu
#. tang = pukul
#. tagor = baling
#. tirih = bocor e.g atap, timba, gayung dll
#. udoh sepang = sangat2 hodoh
#. ubi steler = ubi keledek
#. ujang serek = hujan berhenti
#. ujang serek = hujan mula berhenti
#. woh ulu = bahulu
#. Nyeng = hancur lumat/ hancur lebur
#. Ngopong = tak boleh harap
#. ssetok = terkejut gila
#. Mo'oh = ya la tu

Read more...

Thursday, 23 June 2011

Budak Facebook



aku nk tny korg,tuk ape korg upload pic sdiri byk2 kt fb??
prasan kau sorg jew cantek? nk naikan name kau?? nk jadi HOT??
xslah la nk upload byk2 ke..ske atie korg lah..
tp statement kt pic tuh agak2 la sket...hanya menykitkan mate aku jerh..!! HAHAHA
ade bdk tuh upload pic die..tgk skali pndang mmg cantek.tp statemnt kt pic tuh cm shiaalllllll lah!
                     "like jikee shukeeee . Dok like ? Mpuh r . dok dulii tekk ;) Nim jee sayee , dok sberapee        .Brsyukur jelaaa . Sedor diri bgus drpd duk kate ke oram"..biar aku trnslate ayt tuh..."like jew kalau suke,xlike? mampus la.ade aku kesah :) ni je sy,xseberape,b'syukur jew la.sedar dri kan bgus drpd mengumpat,,,
HAHAHA..dlm hati aku da mcm2 keluar..sbenar nye ape motif die tulis cm tuh??
ayt die tuh buat aku cm nk kenyek jew die! hah!..da kalu xsebrapa xpyh la nk tulis cm tuh..
xpom xpyh nk upload pic kau tuh! xphm aku dibuatnye..
ckp jew la kau nk trik prhatian sume org..nk suh org like n coment pic kau byk2...
nk jadi HOT lam PESBUT tuh,,,kn senang jew ckp cm tuh..
HAHAHA..ade jgak manusia cm niyh..ayt die "sedar dri kan bgus" tu aku
rase die lom sdar tuh lagy sbenarnye..die mengata dri sdiri sbnar nye tuh..HAHAHA =D

ade lagy ayt nya,cm ni "like kalu shuke , law dok shuke bem tgok . aku tang kn"
maksud nye klau suke like,law xske xyah tgk.aku cepuk kn...
sbnar nye die sdiri xfikir..sape suruh upload pic kt PESBUK..kt fb utk publish kn..
t'pakse la tgk suke ke x muke kamo yg "COMEL" tuh..
law xnk org tgk,privrte la pic kau tuh..xpom xpyh upload langsung..kn senang..
ni duk ngata diri sdiri...HAHAHA..ape la manusia niyh..

aku sbrnye bkn pe,statemnt die tuh menyakitkan mate aku niyh..
tp pda korg xtaw la cm ne kn..
so,xpayah la nk menggedik cm tuh! cm ade org suke sgt =D
xslh pom korg nk upload byk..upload la smpai xmuat lam fb tu pom xpe.HAHAHA =D
tp statemnt tu biar la berpada-pada yep! :)
PEACE NO WAR =D


Read more...

Tuesday, 21 June 2011

Budu mmg Bessttt ! =D



Siape kate BUDU ni xbest?? walllaaawehhh...best doe!!. Boleh dikataknn setiap family di negeri aku niyh adei sekurang-kurangnya sebotol budu di dapur mereka.xsoh nk tipu ah! hahaha :D aku law xdew budu lam 1mggu tuh mmg xdew slere ar nk mkn.. Budu dihidangkan nga ikan tawar, bawang, cili dan perah limau nipis, lebih ummmp lagi campur dengan tempoyak durian. Then cicah nga ulam cam petai, jering dan lain-lain. perrggghhh...!Mesty best nye..law dok cyae try ar skali... =D



Budu gak ade keistimewaan nye..bkn mkn je sedp.. dari segi kesihatan ar... tp yg xtahu. Budu dikatakan menyumbang kepada kecantikan dan awet muda. Menurut Penyelidik Kanan Alam Sekitar dan Bioproses, Pusat Teknologi Sirim, Hamidah Sidek, dlm kajian yg dilakukn slama 2 tahun bersama 10 penyelidik Sirim yg laen, mknan tradisional tu mmpu mengekalkn wajah muda seseorg..

“Proses penapaian budu menguraikan bahan organik kepada peptida dan asid amino yang menyumbang kepada rasa dan aroma lazat serta mempunyai nilai kosmetik.

“Ia berkesan sebagai agen mencerahkan kulit dan antipenuaan. Semua ini berlaku kerana ekstrak marin daripada budu berupaya melawan radikal bebas, merangsang pertambahan sel kulit dan menggalakkan penghasilan kolagen.

“Ia juga mampu melindungi kulit daripada sinaran matahari,” terang beliau yang telah melakukan kajian makmal dan ujian ke atas 25 individu. Sebahagian besar individu yang diuji mendapati wajah mereka semakin cerah, bintik jerawat berkurangan dan menyelesaikan masalah kulit berminyak.

Kemudian menurut satu kajian yang dilakukan di luar negara, budu sangat bagus untuk di makan kerana ia :

-Kajian pemakanan Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman mendapati budu memiliki gluthaione iaitu bahan antioksidan yang mampu memerangi pelbagai penyakit termasuk kanser.

-Pengkaji Universitu Carolina, AS mengatakan unsur genestin dan phytoestrogen dalam budu boleh melambatkan penuaan dan mencegah barah payu dara.

-Satu uji kaji rambang mendapati pengambilan budu sebayak 150 gram sehari selama dua minggu dapat menurunkan kadar kolesterol ke tahap luar jangkaan.

-Budu berpotensi mencegah cirit birit dan penurunan kolesterol darah, begitu juga penyakit jantung dan hipertensi.

Tu la...budu niyh bkn jew sdp p ade byk keistimewaan nye...
kalu dok caye try ar skali bru tahu cm ne...hehehe.. =D

Read more...

Saturday, 18 June 2011

Pembetulan Sejarah

jomm lyn video niyh..
dan hayati lah =)


zaman skrg byk tipu helah..so waspada la yep! ;)
*thanx 2 Noor Rabiah coz bg info niyh keyh! =D

Read more...

Friday, 17 June 2011

cuti Sem -.-

nie ler kije aku ari2.. -.-"

* mkn (xgemuk2 pom)
* tidow(wajib niyh)
* unlyne duk ngadap PESBUK jeh
* maen game
* futsal
* kijo pom x
* leypak2

=P
Read more...

Thursday, 16 June 2011

Siapakah beliau?? hehe =)

haaa..amacm?? ganas x?? hehehe. =D
nie laa pencrmah fav akuh..wlpn die sorg pncrmah tetpi die x ketinggalan dgn zman cycber..hehehe
haa...siapakh beliau?? cee..teke..cee teke... =P

Read more...

Wednesday, 15 June 2011

Ancaman Anonymous: M'sia pertingkat keselamatan

Malaysia mempertingkatkan keselamatan di alam siber berikutan ancaman sekumpulan pengodam tanpa nama yang mahu menyerang portal kerajaan berikutan tindakan kerajaan menyekat beberapa laman web perkongsian fail, kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar.

Dengan menamakan kumpulan mereka sebagai Anonymous, mereka berkata tindakan kerajaan Malaysia yang menyekat beberapa laman web berkenaan dianggap sebagai satu bentuk penapisan.

Serangan yang diberi nama "Operation Malaysia", kata Anonymous akan dilancarkan pada jam 1930 GMT (3 pagi esok waktu tempatan) bagi memberi pengajaran kepada sesebuah negara yang menapis laman web Wikileaks.

"Kami menerima berita mengenai ancaman ini. Pelbagai agensi yang terlibat dan kita akan siasat,” kata Ismail kepada Reuters.

"Siasatan perlu dijalankan dan kita perlu melindungi sistem kita pada masa yang sama.”

Malaysia adalah negara terbaru yang menjadi perang siber oleh aktivis berkenaan yang sebelum ini melumpuhkan laman web MasterCard dan Paypal kerana menghentikan perkhidmatan kewangan kepada Wikileaks.

Mereka juga pernah menggodam laman web di Syria, Tunisia, Mesir dan India.

Read more...

Tuesday, 14 June 2011

Free Internet Use, No Charges At All - Maxis


Update : Celcom
 Free Internet Trick (not working at the moment T_T) is available

Ape yang anda perlu ada ialah : -

- Website ni
- Simkad prepaid Maxis
- Smartphone yang support Opera Mini (mostly Symbian OS)

So kalau anda ada kriteria di atas, cuba jangan tak cuba. Follow this methods, step by step.

1. Service Switching
-Tukar dulu plan ke Prepaid Broadband. Penukaran plan percuma je skrg, dan hanya fungsi send/receive MMS je tak dapat guna klau pakai Plan. Tapi tak kisah la kan, bukan selalu pon guna MMS. Kalau nak guna sangat pon, switch balik dari Prepaid Broadband ke plan asal.

How-to :

*100#
Pilih option 7 (Internet&Tetapan)
Pilih option 3 (Prepaid Broadband)
Pilih option 4 (Service Switching)
Pilih option 2 (Switch to Prepaid Broadband)
Pilih option 1 (Proceed)
Tunggu sehingga anda dapat message dari Maxis.
2. Setting Maxis 3G Internet Profile
- Pergi kat profile maxis 3g internet, tukar access point dari "unet" ke "bbnet" (mcm gmbr di bawah)




3. Setting Opera Mini Connection Method
- Run Opera Mini. Pergi kat Settings > Advanced > Protocol > pilih Socket.

Tadaa.. You are ready to start surfing without draining your credits !


Frequently Asked Question:
Betul ke ni ? <Cuba dulu baru taw>
Kenapa Opera Mini je ? <Trick ni xleh pakai kat web browser yang guna connection method HTTP. Opera Mini ade connection method jenis SOCKET. Aku sndri xtaw knape HTTP xdapat.>
Opera Mini versi brapa je leh pakai ? <Mana-mana versi boleh asalkan ianya Opera Mini, bukan Opera Mobile>Opera Mini terkenal sebagai Bandwith Saver Web Browser. Ape kebenda nih ? Contoh, kalau Mozilla Firefox or Internet Explorer memerlukan 5.14 kB bandwith untuk bukak Google, specialnya Opera Mini ni, ia just memerlukan sangat sedikit bandwith utk bukak Google. So pada andaian aku la, mungkin sbb ni kot engineer2 kat Maxis pilih Opera Mini utk jadikan web browser + trick free internet. Who knows.. Aku main agak jer :D

Overall, smua info kat atas berdasarkan apa yang dah pon aku cuba.

Simkad Asal : Maxis Hotlink Youth Club
Web Browser: Opera Mini 4.0, 4.2, 5.0, 5.1
Speed: Sangat mantaapp. *clap clap*

Update : oh ye, trick utk Celcom free internet pon ada. Next time aku publish bila aku dah beli simkad celcom and test.
Read more...

Tokey Streamyx.. =)


ini lah binatang paling kaye dan pandai surf internet dgn pantas! =D
ini ler tokeyy streamyx nye..hahaha.mmg kayoo...

Read more...